Van Wroeten

In de bossen bij Schijf in Noord Brabant staat een bijzonder landgoed. Vroeger zag je hier slechts wat zandduinen maar tegenwoordig staat er een prachtig bos wat op een natuurlijke wijze wordt onderhouden. Tussen de bomen lopen vrolijke Tamworth varkens en ze wroeten vrolijk door de grond. De varkens hebben een belangrijke functie in het bos omdat ze met hun gewroet ervoor zorgen dat er kale plekken in het bos ontstaan waar zaden licht krijgen om te kiemen. Ook zorgen ze ervoor dat voedingsstoffen en water gemakkelijker de bodem indringen waar bomen, planten, amfibieën en insecten van profiteren. Ook spelen de varkens een belangrijke rol bij het bestrijden van exoten zoals de Reuzenberenklauw. Dit onkruid eten de varkens met wortel en al op.

De varkens lopen het hele jaar buiten, wat ze door hun dikke vacht, prima kunnen verdragen. De varkens kunnen zelf bepalen wat ze willen doen, spelen in de modder, op ontdekking uitgaan, schuilen in natuurlijke schuilplekken of wroeten in de grond op zoek naar voedsel. Omdat de varkens niet alleen worden gehouden om hun vlees maar juist ook om de functie die zij hebben in het bos ontstaat er een duurzame samenwerking tussen mens en dier. 

De kwaliteit van het vlees is niet te vergelijken met vlees dat je krijgt bij de supermarkt of bij de meeste slagers. En daarbij kunnen wij ons helemaal vinden in hun visie:

Als je een dierlijk product eet, zorg er dan voor dat dit komt van dieren die een goed leven hebben gehad. Helemaal diervriendelijk vlees bestaat niet maar vlees van dieren met een goed leven wel.